72. Vinterträdet 2

vinterträdetNu har jagkommit ungefär halvvägs i boken Vinterträdet av Ellen Mattsson.

Ellen Mattson har på ett seminarium berättat varför hon skrev just om Garbo. Garbo var en intressant människa med ett märkligt levnadsöde, förklarade hon. Arbetarflickan från Söder som kom till Hollywood och blev filmstjärnan. Och som hoppade av när hon var 36 och sedan levde ett så väldigt tillbakadraget liv. Mattson berättade också att hon egentligen har svårt för biografiska romaner. Hon läser hellre facklitterära biografier. Ändå skrev hon just en biografisk roman.

Orsaken var Garbo själv. Hon var en mycket privat person, sade Mattson. Hon ville inte ge intervjuer och berättade inget om sig själv. Hon vägrade visa upp sitt hem. Inga privata foton fick komma ut. Hon var den skygga, den gåtfulla. Romanformen blev för författaren det enda sättet att närma sig Garbo. Men hon stannade inte där. En så privat människa måste skildras utifrån, genom någon annan. Därför uppfann Mattson Vendela från Göteborg som på båten till USA möter Garbo och blir hennes sekreterare och sällskapsdam. Hon fick bli romanens berättarjag. Greta och Vendela råkar ut för ideliga intermezzon i form av dolda fotografer, profiterande grannar.

Alla verkar vilja ha en bit av Greta men ingen lyckas ta sig över hennes höga barriärer. Bland annat så svarar hon aldrig på några beundrarbrev, deltar inte i några intervjuer och nekar alla otaliga frieriförsök. Greta Garbo beskrivs som skör, instabil, uttråkad, pigg men också mycket sorgsen och ensam. Greta Garbo är trött på sin position, på livet som firad och förföljd stjärna.

”En roman på faktagrund” kallas den i efterordet men jag kan inte avgöra var gränsen mellan fakta och dikt går, och jag vet faktiskt inte om det spelar någon egentlig roll heller.

Det är skickligt berättat, intressanta porträtt av komplexa personer – och det gåtfulla verkar förbli gåtfullt, det höljda i dunkel avslöjas inte. Det är vackert, fascinerande och så nära utan att göra intrång. Jag hoppas att den andra halvan av boken fortsätter i samma stil. Jag tycker om det här!

Lämna en kommentar